Vinná réva jako dekorativní prvek
Zázračný resveratrol anebo nafouknutá bublina
O resveratrolu se ještě před několika lety pěly ódy na jeho prospěšnost, ale nedávno vědci prokázali, že jde spíše o nafouknutou bublinu, prokazující opodstatnění konzumace bílého a červeného vína. Tato látka se řadí mezi polyfenoly, které za jistých okolností mohou vykazovat pozitivní účinky na lidský organismus, ale samotný resveratrol mezi nimi nijak nevyniká. Výzkumný tým odebíral vzorky moči lidem z italské provincie Chianti, kde se pije mnoho vína, a kde je obsah této látky v lidském organismu vysoký. Výsledky však ukázaly, že nelze hovořit o žádných zázračných protizánětlivých účincích, ani o ochraně proti nádorovému bujení nebo civilizačními cévními chorobami. Vědeckou obec to spíše překvapilo, neboť je známo, že si vinná réva tuto látku sama dokáže syntetizovat, aby se mohla úspěšně bránit plísním.
A tak lidé musí hledat zázračné léčivé preparáty spíše mezi přirozenými zdroji potravy, pořád zkrátka platí nepsané pravidlo, že to nejlepší, co nám příroda poskytuje, je v přirozené podobě čerstvých plodů ovoce, zeleniny, obilovin a luštěnin. Naši předkové neměli sice k dispozici žádné vědecké metody a moderní přístroje, ale mnohem více využívali schopnosti vlastní intuice.
Okrasná dekorace
Vinná réva se v České republice pěstuje v oblastech, kde je nejvíce slunečního svitu a relativně vyšší letní teploty. Jsou to především vinice jižní Moravy a úrodná oblast Polabské nížiny. Víno se však může pěstovat i jinde, můžete se s ním setkat jako s okrasnou dekorací domovních fasád nebo částí zahradních teras. Plody sice mohou vykazovat menší velikost, nicméně jsou velmi chutné a výživné. Záleží také na kvalitě půdy a množství živin, ale lze je umístit jak podél stěn orientovaných na jih, tak i jako okrasu dřevěných pergol.
V pergolách se keříky vysazují přibližně ve dvoumetrové vzdálenosti od sebe, podstatné je, aby rostliny vytvořily mohutný kořenový bal, který je chrání i v nepříznivém období sucha. Důležitější než přihnojovat je půdu u kořenů prokypřit, aby kořeny mohly lépe udržet v půdě vláhu.