Proč musí mít sro základní kapitál


Mnoho lidí věří, že podnikání je něco, co jim pomůže zbohatnout. Koneckonců stereotyp bohatého továrníka zde existuje již od dob první republiky. Nelze se tedy divit, že mnozí se touto představou dají zlákat, neboť mají jen mizivou či dokonce žádnou představu o tom, jak náročné to je.

Typem firmy, který si nejčastěji volí, je pak společnost s ručením omezeným. Ta je totiž nejen nejjednodušší na založení, ale také zde má majitel v podstatě největší slovo. Ovšem abychom mohli tuto (a vlastně i jakoukoliv jinou firmu) založit, potřebujeme k tomu peníze, a to ne málo. Ze zákona totiž musí mít každá nově založená sro základní kapitál Profisídla, a ten není nijak malý.

každá firma musí mít základní kapitál

To samozřejmě vede k otázkám, proč je něco takového vůbec požadováno. Když se však nad tím zamyslíme, zjistíme, že důvod zde existuje, a to poměrně dobrý. V podstatě jde o to, aby firma v začátku, než se skutečně rozběhne výroba a prodej, měla čím platit svým zaměstnancům i dodavatelům. Pro začínající podnikatele to však mnohdy představuje pořádnou překážku.

Je totiž faktem, že tato částka se pohybuje v řádech statisíců korun. Navíc tu není jen tato, nýbrž i nejrůznější další poplatky, které se založením firmy souvisí. O nákupu potřebného zařízení, případně i nemovitosti, nemluvě. Není to zkrátka něco, co by si mohl dovolit každý.

zakládání nové firmy

Jistě, můžeme namítnout, že existují nejrůznější podnikatelské půjčky, které si můžeme vzít právě při takovéto příležitosti. Ty jsou však velmi riskantní, a obecně se radí do nich nechodit, pokud máme jinou možnost. Velmi snadno se totiž může stát, že naše firma nebude tak úspěšná, jak jsme si představovali. I tak bychom však museli naši půjčku splatit, což by naši finanční situaci naopak ještě zhoršilo.

Proto je jasné, že podnikání není ani zdaleka tak snadné a jednoduché, jak by si laik mohl myslet. V žádném případě není vhodné pro každého, a podle toho bychom k němu měli také přistupovat, a ne jako k prostředku, který z nás snadno udělá boháče.