Proč je účetnictví pro svj důležité


Zákonem je jasně dáno, že společenství vlastníků jednotek mají mimo jiné i velké množství povinností. A jednou z nich je i vedení účetnictví. To musí být prováděno přesně v souladu s příslušnými právními předpisy a odesláno na daná místa.

Jistě, není to ani zdaleka jednoduché, vzhledem k tomu, že si SVJ musí na tuto činnost najmout účetního. Proto se často ozývají hlasy, které se ptají, zda je něco takového vůbec nutné. Jistě, je nutné mít přehled o stavu financí, ale proč je nezbytné provádět kompletní účtování? Pravdou je, že to má hned několik důvodů.

placení daní se týká i SVJ

Za prvé poskytuje účetnictví pro svj jasný přehled o tom, jak bylo v daném období nakládáno s financemi. Vždy tak vidíme, zda jsme ziskoví, nebo ve ztrátě. Také vidíme, jaké jsme měli konkrétní příjmy a od koho, a také jaké byly výdaje. To se hodí, pokud se například objeví později podezření, že bylo zaplaceno víc, než bylo nutné, případně víme, zda se někdo neopozdil s platbou, což je pro všechny členy důležité. Vědí tak totiž přesně, jak bylo nakládáno s jejich penězi.

provádění účetnictví

Dále tu jde také o stát. Ten si tak může vždy zkontrolovat, zda není krácen na daních. I společenství vlastníků jednotek totiž musí platit daně, podobně jako jakákoliv jiná právnická osoba. A všichni víme, jak si právě na tomto stát zakládá. Není tedy divu, že si to tímto způsobem pojistil.

Jistě, není potřeba říkat, že to není příliš snadné. Mnoho SVJ nemá ve svých řadách nikoho s účetním vzděláním. Proto musí najímat externího účetního, což samozřejmě není nejlevnější. A i když najdeme ve svých řadách někoho, kdo je schopen a ochoten tuto práci dělat, je jasné, že to nebude dělat zadarmo. A to může pro některé SVJ představovat problém, neboť mnoho z nich není zrovna v dobré finanční situaci, a vzhledem k současnému zdražování to ani nevypadá, že by se měla zlepšit. Přesto jim nic jiného nezbývá, pokud chtějí podle zákona existovat.